Västsvenska Glas

cropped-cropped-Bild2-1-2048x262

Vanligaste frågorna om plastfönster

Kontakta oss

Västsvenska Glas

Glasmästare i Göteborg & Västsverige Vi reparerar & installerar alla typer av glas & speglar. Glasmästare med fokus på kvalité & service

072-3980715

Vanligaste frågorna om plastfönster

I detta inlägg avser vi på västsvenska glas att ge svar på de vanligaste frågorna om platsfönster.  Plastfönster, även kända som PVC-fönster, blir allt mer populära på marknaden. Denna trend fortsätter att växa, trots osäkerheten kring dessa fönsters livslängd.

Vad är livslängden på PVC-fönster?

 Tillverkarna av PVC-fönster hävdar att de ännu inte har upplevt några fall där deras produkter har blivit obrukbara på grund av ålder eller slitage.Det finns också en nyfikenhet kring hur dessa fönster kommer att förändras estetiskt över tiden. Eftersom det inte finns några PVC-fönster som har varit i bruk i mer än tre decennier, är deras utseende och kvalitet efter en sådan tidsperiod ännu okänd.
 

Vilken plast är det i plastfönster?

Den slags plast som det är i plastfönster är PVC. Det står för polyvinylklorid och är en blandning av samma slags plast som finns i vinyl(skivor) och klorid (som man använder till blekmedel). Denna blandning gör att fönster som är tillverkade av PVC håller en hög kvalitet. De är väl isolerade, de är kanske inte så estetiskt tilltalande men de är billiga och täta och energisnåla. Detta i och med att de inte släpper genom kylan in till, eller värmen ut ur huset.

Är plastfönster hållbarare och robustare än glas

Plastfönster är tillverkade av högkvalitativ plast, ofta känd som PVC (polyvinylklorid), som är känt för sin motståndskraft mot skador. Till skillnad från traditionella glasfönster, som kan krossas eller spricka vid påfrestning, står plastfönster emot slag och stötar med en förbluffande förmåga. Denna styrka resulterar i längre livslängd och minskade underhållskostnader, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt alternativ för många husägare.

Hållbarhet plastfönster VS laminerat glas

Vi på västsvenska Glas vill dock informerar om det är hållbarhet man söker bör man även titta på  laminerade glasfönster också erbjuder en hög nivå av hållbarhet. Med sin skyddande laminathinna kan dessa glas motstå betydande påfrestningar utan att spricka.

Om man råkar bryta ett laminerat glasfönster kommer laminathinnan att hålla glaset på plats, vilket förhindrar att det faller sönder i farliga skärvor.

Detta är särskilt användbart för att avskräcka inbrottstjuvar, eftersom de inte enkelt kan krossa fönstret för att ta sig in.

Inbrottstjuvar försöker emellertid inte alltid bryta sig in via fönster; de föredrar ofta att använda altandörrar som sin ingångspunkt. Här kommer laminerade glasfönster åter in i bilden som ett effektivt säkerhetshinder. Genom att installera ett laminerat fönster bredvid altandörren, blir det svårare för en tjuv att bryta sig in. Även om glaset skulle brytas, förblir det intakt tack vare lamineringen, vilket hindrar tjuven från att nå in och öppna dörren.

Är plastglas fulare än glasfönster?

När det kommer till att välja mellan PVC- och glasfönster, blir estetiken ofta en avgörande faktor. Det är en subjektiv arena där personliga preferenser och uppfattningar om skönhet spelar en central roll.

PVC-fönster, kända för sin hållbarhet och energieffektivitet, stöter ibland på motstånd på grund av deras utseende. Det finns de som menar att dessa fönster kan framstå som ”plastiga” och saknar den klassiska elegansen som associeras med traditionella glasfönster. En viss textur eller glans kan uppfattas som mindre naturlig eller inbjudande, beroende på den enskilda betraktarens estetiska värderingar, men många kan faktiskt inte ens se någon skillnad. 

Är plastfönster bättre isolerade än glasfönster?

PVC-fönster är designade med modern teknologi och material för att maximera energieffektiviteten. De har en unik förmåga att minska värmeförlusten under de kalla månaderna och hindra överskottsvärme från att tränga in under varmare perioder. Denna termiska prestanda är en direkt följd av PVC-materialens isolerande egenskaper och konstruktionsmetoderna som används för att tillverka fönstren. 

När det kommer till isolering, uppmanar Västsvenska Glas kunderna att jämföra U-värden för olika typer av fönster, inklusive energiglas, isolerglas och laminerade glas, för att göra ett informerat val.

Vilka fönsterkarmar när man har plastglas?

När man väljer fönster för sitt hem eller kontor är glaset bara en del av ekvationen – fönsterkarmens material är lika viktigt. Detta gäller särskilt när man överväger att använda plastglas. Valet av karmmaterial kan påverka allt från fönstrets isoleringsförmåga till dess hållbarhet och underhållskrav. Här är några alternativ att överväga.

PVC-karmar

Fördelar: PVC-karmar, precis som plastglas, är kända för sin hållbarhet och energieffektivitet. De kräver lite underhåll, är resistenta mot korrosion och ruttnande, och erbjuder utmärkt termisk och akustisk isolering. Deras kostnadseffektivitet gör dem till ett populärt val för många fastighetsägare.

Nackdelar: Även om PVC-karmar är funktionellt imponerande, kan vissa individer ha invändningar mot deras estetik, särskilt när de jämförs med mer traditionella material som trä.

Aluminiumkarmar

Fördelar: Aluminiumkarmar är starka, lätta och hållbara. De är resistenta mot väderpåverkan, vilket gör dem till ett bra val för områden med hårt klimat. Aluminium kan också målas om för att förändra utseendet över tid.

Nackdelar: Aluminium kan vara mindre energieffektivt jämfört med andra material, även om termisk brytningsteknik har förbättrat dess isoleringskapacitet.

Träkarmar

Fördelar: Trä har den naturliga charmen och den varma estetiken som många söker. Det erbjuder också god isolering och kan anpassas med målning eller fläck.

Nackdelar: Träkarmar kräver regelbundet underhåll för att förebygga skador från elementen, som ruttnande, sprickbildning eller blekning.

Kompositkarmar

Fördelar: Kompositkarmar kombinerar fördelarna med olika material, ofta trä och aluminium, för att erbjuda både estetik och funktionalitet. De har förbättrad hållbarhet, stabilitet och energieffektivitet.

Nackdelar: Kostnaden kan vara högre jämfört med enskilda materialval, men många anser att de fördelar som erbjuds motiverar investeringen.

Valet av karmmaterial vid användning av plastglas är avgörande och bör övervägas noggrant. Varje material har sina unika fördelar och nackdelar, och det ideala valet beror på en kombination av faktorer, inklusive klimat, underhållspreferenser, budget och estetiska krav
 

Vilket underhåll och skötsel kräver plastglas?

PVC-fönster är berömda för sin låga underhållskrav. . Men hur håller de på lång sikt, och vilka underhållsfrågor kan uppstå efter flera årtionden av användning? Det vet vi inte idag men det finns vissa underhållsåtgärder som hjälper till att förlänga deras livslängd och behålla deras utseende och funktionalitet. Här är några tips för att underhålla och sköta om plastglas:

Rengöring:

Frekvens: Plastglas bör rengöras regelbundet för att behålla sitt klara och rena utseende.

Metod: Använd ett mjukt trasa eller svamp med ett milt rengöringsmedel och vatten för att tvätta glaset och karmen. Undvik slipande rengöringsmedel som kan repa eller skada ytan.

Inspektion:

Regularitet: Gör regelbundna inspektioner av plastglasfönster för att upptäcka eventuella tecken på skador eller slitage.

Åtgärd: Små problem, som mindre skador på tätningarna eller beslag, bör åtgärdas omedelbart för att förhindra större problem.

Tätningar och Beslag:

Inspektion: Kontrollera tätningarna och beslagen regelbundet för att säkerställa att de är i gott skick och fungerar korrekt.

Underhåll: Ersätt skadade tätningar och smörj beslagen vid behov för att säkerställa smidig och effektiv drift.

Är plastfönster rätt val för dig?

Även med alla dessa fördelar, är det viktigt att varje husägare noggrant överväger sina specifika behov och förhållanden. Det är viktigt att titta på faktorer som klimat, husets arkitektur, och personliga preferenser när det kommer till estetik och design. I slutändan är det du som måste göra valet. Vi rekommenderar att du undersöker noga. Visst den kombinerar kostnadseffektivitet, energieffektivitet och minimalt underhåll som plastglas erbjuder ska ställas mot  att det är ett byggnadsmaterial som vi inte har har använt över tid, så det är det emellertid viktigt att väga fördelarna mot de potentiella nackdelarna och okända faktorerna.


Taggar :

Fönster,Glas,PVC glas

Dela  :

Vår process

Anlita oss i fyra steg

Vår 4-stegsprocess för att alltid leverera kvalité

01

Offert

Vi inleder uppdraget med ett möte där vi går igenom era önskemål. Utifrån detta levererar vi en offert med fast pris.

Uppstart

Under uppstarten är vår projektledare på plats för att gå igenom varenda detalj. Det gäller allt från fönster till väggar, tak och snickerier. Denna förbesiktning lägger grunden för en lyckad arbetsprocess.

02

Genomförande

Samma projektledare som tidigare besökt er kommer att leda arbetet från början till slut. Kommunikationen är extremt viktig för oss och kundens synpunkter värderas högt.

03

Avslut

När arbetet är utfört inleder vi en intern besiktning (försyn) för att säkerställa hög kvalitet. Det följs av en efterbesiktning tillsammans med kunden. När du är hundra procent nöjd med vårt jobb vet vi att det är ett lyckat projekt. Att du trivs är viktigast för oss, det gör oss stolta.

04

Referenser

Våra kunder säger

Ari Ebraim

Helt klart de bästa glasmästarna och med snabb service👍

Ari Ebraim

Moa A

Fick supersnabb hjälp och trevligt bemötande. Rekommenderar varmt Västsvenska glas!

Moa A

Henrik Sjölander

Glasmästare som är mästare på glas.

Henrik Sjölander

Ann-christine Gustafsson

Trevlig personal, jobbar snabbt och håller rent omkring sig

Ann-christine Gustafsson

Fredrik Olsson

Trevlig och proffsig personal!

Fredrik Olsson

Radwan Elkhalki

Tjänst: Glasinstallation Positiva: Kvalitet, Mervärde, Professionalism

Radwan Elkhalki

Kontakta oss

Kontakta oss för prisförfrågan

Kontaktformulär

Lämna ett meddelande

Glasmästare i Göteborg