Västsvenska Glas

cropped-cropped-Bild2-1-2048x262

ROT-avdrag vid fönsterbyte – allt du behöver veta!

Kontakta oss

Västsvenska Glas

Glasmästare i Göteborg & Västsverige Vi reparerar & installerar alla typer av glas & speglar. Glasmästare med fokus på kvalité & service

031-3875100

ROT-avdrag vid fönsterbyte – allt du behöver veta!

Vi har samlat allt du behöver veta om ROT-avdraget vid glasbyte på den här sidan. Du hittar uppdateringar för de senaste årens förändringar längst ned på sidan!

Om du uppfyller kraven som vi sammanfattar i denna artikel, har du rätt till ROT-avdrag när du ska byta glas.

Historik 

Riksdagen beslutade 2008 att införa ROT-avdrag och sedan dess har det använts flitigt av svenskar som anlitat hantverkare för olika projekt. Avdraget är en skattereduktion och kan aldrig vara mer än vad du faktiskt betalat in i skatt vid året för utförandet. Tidigare var ROT-avdraget 50% skattereduktion på arbetskostnaden, men 2016 sänkte Riksdagen det till 30% av arbetskostnaden och till ett maxbelopp på 50 000 SEK. 2015 diskuterade Riksdagen även att sänka ROT-avdragets maxbelopp från 50 000 SEK till 34 000 SEK, men det genomfördes aldrig. Skatteverket har betalat ut allt mindre i ROT-avdrag sedan 2016 då skattereduktionen sänktes från 50% till 30%.

Så fungerar ROT-avdraget 

Du kan ansöka om ROT-avdrag när du anlitar en utförare för att hjälpa dig med reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad av din fastighet som du äger. Det gäller dock inte för nybyggnation.

ROT- och RUT-avdraget har ett maxbelopp på 50 000 kr per person och år tillsammans. Detta innebär att om du endast använder ROT-avdraget ett år kan detta uppgå till 50 000 kr, men om du har använt ett RUT-avdrag på till exempel 10 000 kr har du endast 40 000 kr kvar i ROT-avdrag för det specifika året.

Tänk på att ROT-avdraget endast gäller för arbetskostnaden, inte materialkostnaden.

För att kunna använda ROT-avdraget måste du uppfylla vissa villkor och lämna korrekta uppgifter till utföraren som du anlitar. Din inkomst och hur många andra avdrag du gör styr hur mycket du kan få i ROT- och RUT-avdrag.

Så fungerar skattereduktionen för ROT-avdrag 

Du kan få 30 procent av arbetskostnaden som skattereduktion när du anlitar en utförare till ditt projekt för huset eller lägenheten. Maxbeloppet per år är 50 000 kronor. Du som bostadsägare betalar alltså 70 procent av arbetskostnaden till utföraren. Utföraren ansöker sedan om att få resterande belopp utbetalt från Skatteverket när arbetet är klart.

Krav för att erhålla ROT-avdrag 
 • Du måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång. 
 • Bosatt i Sverige eller betala skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst. 
 • Har betalat för arbetet före årsskiftet för att avdraget ska komma med i din deklaration året efter.
 •  Du kan aldrig få en skattereduktion som är större än det belopp du betalar i slutgiltig skatt och måste därför betala tillräckligt mycket i skatt för att få nyttja ROT. Du måste ha ROT-avdrag kvar att utnyttja. 
 • Ett dödsbo kan få ROT-avdrag, men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet. Du ska inkludera avdraget i din deklaration året efter. 
 • För att utnyttja ROT-avdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Om du har dubbel bosättning räknas båda bostäderna som din bostad. 
 • Bostaden måste vara ett småhus, en ägarlägenhet eller en bostadsrätt. Även fritidshus räknas som bostad. 
 • Du kan även få ROT-avdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbetet och äger bostaden. 
 • Du kan få ROT-avdrag för att bygga om och till ett småhus som är äldre än fem år. 
 • Observera att du måste utgå från husets värdeår, vilket vanligtvis är det år huset byggdes färdigt. 
 • Du kan få ROT-avdrag för reparation och underhållsarbete för att återställa ett småhus till det skick det var i från början, oavsett dess värdeår. 
 • Du kan inte få ROT-avdrag för att bygga ett helt nytt hus eller en friliggande byggnad.
Krav på utföraren för att du ska få ROT-avdrag 

Företaget måste betala F-skatt. Du får inte anlita en närstående och använda ROT-avdrag. Du kan anlita en hantverkare med A-skatt istället för F-skatt. Då gör du avdrag för arbetet som motsvarar den arbetsgivaravgift som ska redovisas i den förenklade arbetsgivardeklarationen. Om arbetet ska utföras utomlands av en hantverkare som är registrerad där måste motsvarande krav till svensk F-skatt uppfyllas. 

Rot vid Fönsterbyte

Vid fönsterbyte har man rätt att få ROT-avdrag, vilket är ett avdrag på 30% av arbetskostnaden inkl. moms. Maxbeloppet man kan dra av är 50.000:- per person och år. Varje ägare av fastigheten har var och en rätt till ROT-avdrag. Det finns några kriterier som skall uppfyllas för att man skall vara berättigad till ROT-avdrag:

Utföraren lämnar följande uppgifter vid ansökan om ROT-avdrag 

Information om utföraren 

 • Namn 
 • Adress 
 • Person- eller organisationsnummer 
Information om kunden 
 • Personnummer inklusive de fyra sista siffrorna 
 • Datum för betalningen 
 • Fastighetsbeteckning om det gäller ett bostadshus eller uppgifter om bostadsrättsföreningens organisationsnummer samt lägenhetsnummer om det gäller en bostadsrättslägenhet. 
 • Den totala kostnaden för arbete inklusive moms
Hur betalar jag?

Som kund får du, med vad Skatteverket kallar fakturamodellen, en preliminär skattereduktion direkt vid köpet och behöver därmed inte betala hela arbetskostnaden till utföraren. Utföraren av arbetet ansöker om utbetalning från Skatteverket när fönsterbytet är klart. Den utbetalningen ska alltså täcka kostnaden som du som kund inte har betalat ännu.

 

 

Länk till Skatteverket: Information kring ROT/RUT

Taggar :

ROT-avdrag

Dela  :

Vår process

Anlita oss i fyra steg

Vår 4-stegsprocess för att alltid leverera kvalité

01

Offert

Vi inleder uppdraget med ett möte där vi går igenom era önskemål. Utifrån detta levererar vi en offert med fast pris.

Uppstart

Under uppstarten är vår projektledare på plats för att gå igenom varenda detalj. Det gäller allt från fönster till väggar, tak och snickerier. Denna förbesiktning lägger grunden för en lyckad arbetsprocess.

02

Genomförande

Samma projektledare som tidigare besökt er kommer att leda arbetet från början till slut. Kommunikationen är extremt viktig för oss och kundens synpunkter värderas högt.

03

Avslut

När arbetet är utfört inleder vi en intern besiktning (försyn) för att säkerställa hög kvalitet. Det följs av en efterbesiktning tillsammans med kunden. När du är hundra procent nöjd med vårt jobb vet vi att det är ett lyckat projekt. Att du trivs är viktigast för oss, det gör oss stolta.

04

Referenser

Våra kunder säger

Ari Ebraim

Helt klart de bästa glasmästarna och med snabb service👍

Ari Ebraim

Moa A

Fick supersnabb hjälp och trevligt bemötande. Rekommenderar varmt Västsvenska glas!

Moa A

Henrik Sjölander

Glasmästare som är mästare på glas.

Henrik Sjölander

Ann-christine Gustafsson

Trevlig personal, jobbar snabbt och håller rent omkring sig

Ann-christine Gustafsson

Fredrik Olsson

Trevlig och proffsig personal!

Fredrik Olsson

Radwan Elkhalki

Tjänst: Glasinstallation Positiva: Kvalitet, Mervärde, Professionalism

Radwan Elkhalki

Kontakta oss

Kontakta oss för prisförfrågan

Kontaktformulär

Lämna ett meddelande

Glasmästare i Göteborg