I tider som dessa är det av största vikt att vara effektiv med energi är isolerglas är därför ofta en god idé vare sig du bygger nytt eller vill byta ut redan befintliga glas. Vi vill därför ägna en liten stund åt att prata om isolerglas, vad det är och vilka fördelar det för med sig.

Vad är isolerglas?

Isolerglas är en typ av tvåglasfönster som innehåller ett lager av gas eller vakuum mellan två eller flera glasrutor. Isoleringsglas används för att minska värmeöverföringen från den varmare till den kallare rutan och ge isolering.

Isolerglas används ofta i nybyggnation då de ger bättre termisk prestanda än englasfönster, samtidigt som de ger ljudreducering och ökad säkerhet. Isolerglas finns i olika tjocklekar, där den vanligaste är 1/2 tum (12 mm). Dessa glas kan också förses med låg-e-beläggningar för att minska solenergi och bländning, vilket hjälper till att spara energi och minska kylkostnaderna genom att minska luftkonditioneringsbehovet.

Vilka är fördelarna med att använda isolerglas i mitt hem?

Isolerglas ger god energieffektivitet och ljudisolering. Genom luftutrymme emellan glasrutorna minskar värmeöverföringen vilket betyder att innetemperaturen blir varmare på vintern och svalare på sommaren – vilket minskar dina energikostnader.

Det finns andra fördelar med isolerande fönster, några är:

  1. Rutorna är oftast gjorda av lågemissionsglas (låg-E), vilket blockerar den infraröda strålningen som kommer från solen och kan göra att ett rum värms upp. Denna typ av glas blockerar också ultraviolett strålning, vilket kan få material att blekna eller försämras.

  2. Isolerade fönster minskar ljudnivån genom att absorbera ljudvågor. Det betyder att du kommer att kunna njuta av lugn och ro i ditt hem eller på kontoret utan att behöva stå ut med störande ljud utifrån.

  3. Isolerglas förhindrar kondens på fönsterytan genom att ge en luftspalt mellan de två rutorna så att det inte kan bildas fukt på innerrutan när det blir kallt ute.

Typer av isolerande fönsterrutor – dubbla fönster mot tre fönster med flera!

Dubbelglasfönster är den vanligaste typen av fönsterruta som används i moderna byggnader. Treglasfönster finns också. Den största skillnaden mellan tvåglas och treglasglas är att treglasrutan har ett extra lager av glas, vilket gör att det kan isolera bättre än tvåglaset. Det extra lagret av glas hjälper också till att minska buller utanför byggnaden, vilket är användbart i en bullrig stadsmiljö. De båda är designade för att hålla värmen inne under vintern och ute under sommaren.

Slutsats

Visste du att isolerglas kan minska behovet av värme och kyla i en byggnad med upp till 40% men också minska ljudnivåerna inne i en byggnad med upp till 60%? Det tycker vi på Västsvenska Glas är riktigt bra! Isolerglas är förvisso dyrare än vanliga fönster, men du kan spara pengar på lång sikt genom att sänka dina energikostnader och göra ditt hem mer bekvämt året runt. Vill du veta mer om hur ljudisolerade fönster kan hjälpa dig? Kontakta oss för ett förutsättningslöst möte eller få en kostnadsfri offert.

Vi hörs!

Leave a comment